8.2.07

«Τραγωδία σε κατάμεστο νυχτερινό κέντρο λόγω πυρκαγιάς, 10 νεκροί» Πώς σας φαίνεται αυτή η πρόταση ως τίτλος μιας -ευτυχώς μη πραγματικής- είδησης;
Ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης στη στήλη «απογραφές» της εφημερίδας «Καθημερινή» (6/2/2007), πραγματεύεται το ζήτημα των παράνομων νυχτερινών κέντρων που επιβιώνουν στην Αθήνα. Συνθέτει λοιπόν ένα σενάριο για μία φανταστική πυρκαγιά που ξεσπά σε νυχτερινό κέντρο της παραλιακής οδού η οποία παίρνει στο πέρασμά της τις ζωές 10 νεαρών. Η τραγωδία σκάει σαν βόμβα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πιάνει στον ύπνο τον κρατικό μηχανισμό -οι ευθύνες δε, μετατίθενται από αρμόδιο σε αρμόδιο ως συνήθως. Το νυχτερινό κέντρο δεν είχε άδεια λειτουργίας, ούτε επαρκή μέτρα ασφαλείας, ούτε.. ούτε.. Ο ιδιοκτήτης του κέντρου προφυλακίζεται (ο κακός της υπόθεσης) και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης (ο καλός της υπόθεσης) υπόσχεται εντατικότερους ελέγχους και την σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου με αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να παρανομούν. Και αναρωτιέται ο κ. Μανδραβέλης: «Πόσο άραγε απέχει η φαντασία απ’ την πραγματικότητα;». Κάπως έτσι δεν θα αντιδρούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μία παρόμοια αληθινή κατάσταση; Όμως, γιατί κάθε φορά την «πληρώνει» μόνο η κορωνίδα του «εγκλήματος», στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης; Φυσικά και δεν είναι ο μοναδικός ένοχος..
Σύμφωνα με πραγματική ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, 8 νυχτερινά μαγαζιά λειτουργούν χωρίς άδεια. Επομένως κανείς αρμόδιος δεν έχει ελέγξει αν το κάθε κατάστημα πληροί τις προϋποθέσεις να δέχεται σωρεία κόσμου, κι αν δύναται να ανταποκριθεί σε περίπτωση ανάγκης. Κανείς, αλλά σίγουρα οι μισοί από αυτούς έχουν.. νυχτοπερπατήσει στα συγκεκριμένα μαγαζιά! Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά, έστω και μικρής έντασης, ο πανικός που θα δημιουργηθεί δεν αποκλείει να θρηνήσουμε θύματα όπως συνέβη στην φανταστική ιστορία του κ. Μανδραβέλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως όταν διαπιστωθεί λειτουργία νυχτερινού κέντρου χωρίς άδεια, πρώτα ενημερώνεται ο Δήμος ως πρωταρχικός υπεύθυνος για την έκδοση της. Σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα αυτά σφραγίζονται ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συνδρομή της αστυνομίας. Και στο σημείο αυτό ανοίγει το «παραθυράκι» του νόμου: μετά τη σφράγιση του νυχτερινού κέντρου ο ιδιοκτήτης σχεδόν πάντα προσφεύγει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο! το οποίο.. κάνει δεκτό το αίτημα και το κατάστημα αποσφραγίζεται!
Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς..

2 σχόλια:

Παράφωνος είπε...

Σσσσσ θα σε ακούσουν.
Αν και εδώ που τα λέμε όσο και να φωνάζεις σιγά μην ασχοληθούν.
Αν τα καταστήματα ήταν νόμιμα, πως θα βγάζανε λεφτά αυτοί που κρατάνε το σ΄τομα τους κλειστό ε;

Μαρία Κόλλια είπε...

Το ότι δεν ακούνε, δεν σημαίνει πως εγώ και.. εσύ θα πάψουμε να "φωνάζουμε"! ! !