6.3.07

«Φιμώστε την»!

Κάποιοι την αποκάλεσαν φερέφωνο μιας παρωχημένης ελληνοκεντρικής νοοτροπίας, ακόμη και κατάλοιπο ελληνικής προγονολατρείας. Άλλοι πάλι, επιδοκίμασαν το θάρρος της να μιλήσει δημοσίως για τα κακώς πεπραγμένα (επί λέξει εγκλήματα) του χριστιανικού δόγματος εις βάρος του ελληνικού πολιτισμού. Όμως οι πρώτοι κατάφεραν να την «φιμώσουν», προτού προλάβει να εκθέσει ολοκληρωμένα την -ιστορικά τεκμηριωμένη- άποψή της, με τρόπο φυσικά… «δημοκρατικό και χριστιανικό»!



Ο λόγος γίνεται για την Προμηθέα, το καμάρι της ελληνικής παροικίας στην Αμερική. Η 15άχρονη ελληνικής καταγωγής Προμηθέα, πριν από ένα χρόνο, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο μαθηματικών με άριστα και δικαίως θεωρείται παιδί θαύμα, αν σκεφτεί κανείς πως ήδη από τα 6 της χρόνια γνώριζε άπταιστα μαθηματικά ως και λυκειακού επιπέδου.

Την ημέρα των Τριών Ιεραρχών ήταν προσκεκλημένη ως επίσημη ομιλήτρια στο γεύμα που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ritz του Σικάγο, σε μία ομιλία με θέμα τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Όπως κάθε χρόνο στο γεύμα παρευρίσκονταν εξέχοντα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μεταξύ των οποίων ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο μητροπολίτης του Σικάγο Ιάκωβος. Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης εκθείασαν με υπερηφάνεια τα προσόντα της μικρής ομιλήτριας, τα επιτεύγματά της και την αγάπη της τόσο για τις Επιστήμες όσο και για την Ελλάδα, μη γνωρίζοντες εκ των προτέρων το περιεχόμενο του λόγου που θα εκφωνούσε. Η Προμηθέα ξεκίνησε την ομιλία της εξυμνώντας τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων, εξέφρασε εκτενώς τον θαυμασμό της για την Ελλάδα που αναδείχτηκε σε φως για τους κατοπινούς πολιτισμούς. Τα λόγια της χάιδευαν τ’ αυτιά του ακροατηρίου ώσπου, η νεαρή άρχισε να μιλά για την βίαιη παρακμή του ελληνισμού εξαιτίας της επιβολής του χριστιανικού δόγματος, «τη θρησκεία του μίσους». Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους δεν δίστασαν να την αποδοκιμάσουν στο άκουσμα των «ανίερων» λόγων της με διάχυτη «ιερή» αγανάκτηση, και εκείνοι που μέχρι πριν λίγο έπλεκαν το εγκώμιο της, την ανάγκασαν να εγκαταλείψει το βήμα χωρίς να ολοκληρώσει την ομιλία της…

«Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια», λέει ο λαός μας! Παρόλο που η μικρή Προμηθέα απλώς είπε την αλήθεια, την οποία στήριξε σε αδιαμφισβήτητες ιστορικές πηγές, αυτό ήταν αρκετό για να εξαγριώσει κάποιους θερμόαιμους παρευρισκόμενους, σε σημείο να την προπηλακίσουν λεκτικώς!
Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Χριστιανισμός ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος για την «ανεπανάληπτη θηριωδία» που συντελέστηκε κατά της αρχαίας Ελλάδας. Το χριστιανικό δόγμα επιβλήθηκε στον ελλαδικό χώρο, δεν υιοθετήθηκε εκουσίως και, πάτησε επί πτωμάτων για να επικρατήσει θυσιάζοντας ζωές ανθρώπων, όσων επέμεναν να πιστεύουν στην Ελληνική θρησκεία. Αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο στα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρώτοι Χριστιανοί εναντίον των Ελλήνων κατά τα πρώτα έτη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Βυζαντίου αναφερόμενη στους διωγμούς του Ιουστινιανού κατά των Ελλήνων. Ο ξακουστός αυτός αυτοκράτορας, που τον παρομοίασε με τον Πολ Ποτ της Καμπότζης, εξάλειψε με κάθε τρόπο ό,τι θύμιζε την παλαιά Ελλάδα, καταστρέφοντας και θανατώνοντας κάθε ίχνος ελληνισμού. Η Προμηθέα αναφερόμενη στα νεότερα χρόνια έκανε λόγο για τον ανθελληνικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η Ορθόδοξη Εκκλησία επί τουρκοκρατίας. «Με αφορισμούς και απειλές» προσπάθησε η Εκκλησία να εμποδίσει την εξέγερση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Τόνισε επίσης ότι το λεγόμενο Κρυφό σχολείο δεν είναι παρά ένας μύθος. Ο κλήρος εχθρευόταν τους Έλληνες διαφωτιστές του εξωτερικού και κρατούσε τους υποδουλωμένους στους Τούρκους Έλληνες στο σκοτάδι και στην αμορφωσιά.
Ας σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Ιάκωβος παρενέβη, αφότου η Προμηθέα είχε εγκαταλείψει το βήμα, για να ζητήσει απ’ το ακροατήριο τον απαιτούμενο σεβασμό προς αυτήν και προς την διαφορετικότητα των απόψεών της…
Η ομιλία τελικά διακόπηκε «δημοκρατικά και χριστιανικά» και τα ερωτηματικά των ακροατών έμειναν αναπάντητα..


Το βίντεο της ομιλίας βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.wiggler.gr/2007/03/01/promithea-and-church/

4 σχόλια:

Rodia είπε...

Σε αρκετά σχόλιά μου, επεσήμανα το γεγονός της βίαιης διακοπής της ομιλίας, καθώς και την απαράδεκτη εισαγωγή στο βίντεο από την ξανθιά κυρία.

Αυτό που με προβλημάτισε όμως είναι το πρώτο μέρος της ομιλίας που το άκουγαν οι παριστάμενοι με ευδαιμονία.. το ότι δλδ η κοπέλα μιλούσε για την αρχαία Ελλάδα βασισμένη σε μη επιστημονικές αλήθειες, πάνω σε προγονολατρικές "αρχές" μιας δεδομένης δοξασίας.

Δεν καταπολεμούμε ένα δογματισμό με έναν άλλο, έτσι δεν είναι;

..αλλά.. μικρή είναι, έξυπνη φαίνεται.. θα μεγαλώσει και θα καταλάβει..

:-) ευχαριστώ για την ενημέρωση!

Μαρία Κόλλια είπε...

Rodia, έγραψες: Δεν καταπολεμούμε ένα δογματισμό με έναν άλλο, έτσι δεν είναι;
Έχεις απόλυτο δίκιο.
Αυτό που με ώθησε να γράψω το συγκεκριμένο post είναι όχι για να υποστηρίξω την Προμηθέα, αλλά για να τονίσω κι εγώ το γεγονός ότι τελικά δεν ολοκλήρωσε την ομιλία της..

Κύριε Καλόπουλε, σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Anonymous είπε...

Καποτε, ολοι οσοι αποδοκιμασαν αυτο το παιδι θαυμα, θα κατανοησουν το λαθος τους!
Κριμα για την αντιδραση των νεοελληνων χριστιανων!

Δειτε κι'αυτο το βιντεο:
http://www.youtube.com/watch?v=S_CwWm1sZKI

gitsaki είπε...

Δεν είμαστε ε΄τοιμοι να ακούσουμε την άλλη πλευρά.Εμμένουμε στις δικε΄ς μας απόψεις.Δεν υπαρχει ο διάλογος,ούτε στις χώρες που υποτίθεται πως επικρατεί δημοκρατία και ελευθερία λόγου.