12.3.07

To deal or not to deal?

Σωρεία κόσμου υποβάλλουν καθημερινά αιτήσεις για συμμετοχή στα παιχνίδια «Deal» και «Super Deal». Επτακόσιες χιλιάδες εν δυνάμει παίκτες αναμένουν υπομονετικά το μαγικό εκείνο τηλεφώνημα από το κανάλι, το οποίο ενδέχεται να τους αλλάξει τη ζωή. Ο αριθμός των υποψήφιων παικτών είναι συνταρακτικά υψηλός -έχει υπολογιστεί πως αν όλοι αυτοί ενώσουν τα χέρια τους θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα 350 χιλιομέτρων!

Το τηλεπαιχνίδι του αντ1 έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου γιατί θεωρητικά ο καθένας δύναται να λάβει μέρος και να κερδίσει, χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες ή γνώσεις, υπέρογκα ποσά χρημάτων. Μόνο λίγη εύνοια της τύχης χρειάζεται ώστε ο παίκτης να μαντέψει σωστά το κουτί (ή τη βαλίτσα) με το μεγαλύτερο δυνατό χρηματικό ποσό. Η τύχη «απαιτείται» και πρωτύτερα φυσικά, αν αναλογιστεί κανείς πως οι πιθανότητες να κληρωθεί ο υποψήφιος στο παιχνίδι ίσα που αγγίζει το 0,04%. Κάποιοι όμως δεν αφήνονται στην τύχη τους! Στην προσπάθειά τους να παρακάμψουν την μακροσκελή λίστα αναμονής επικαλούνται από προβλήματα υγείας συγγενών τους μέχρι πολιτικές διασυνδέσεις. Οι πρώτοι επισυνάπτουν με την αίτηση, ιατρικές γνωματεύσεις ως απόδειξη ασθένειας, φωτογραφίες συγγενών τους με εμφανή προβλήματα υγείας, φορολογικές δηλώσεις πενιχρού οικογενειακού εισοδήματος, ζητώντας έτσι τον οίκτο των υπευθύνων επιλογής παικτών. Οι άνθρωποι της παραγωγής όμως, προκειμένου να προστατεύσουν το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής, δηλώνουν πως αγνοούν τις «ικεσίες». Επιτρέψτε μου προσωπικά να έχω κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με το «αδιάβλητο» της διαδικασίας…

Τα χρήματα που δύναται να κερδίσει κάποιος, συμμετέχοντας στο παιχνίδι είναι αρκετά. Ως γνωστόν, οι παίκτες του «Deal» μοιράζονται τα κέρδη τους με έναν τυχερό τηλεθεατή, ενώ στο «Super Deal» ο παίκτης παίρνει όλο το ποσό. Σε κάθε περίπτωση γνωστοποιείται εξ αρχής στον παίκτη πως από το ποσό που θα κερδίσει, επρόκειτο να αφαιρεθεί το 20% των νόμιμων κρατήσεων για την εφορία και ένα 3,6% για το χαρτόσημο. Επιπλέον, τα χρήματα καταβάλλονται στον νικητή πέντε μήνες μετά την προβολή του επεισοδίου όπου συμμετείχε.

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι προτίθενται να υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στο τηλεπαιχνίδι. Είτε γιατί βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, είτε για την εμπειρία της συμμετοχής τους σε τηλεοπτικό στούντιο ή ακόμη γιατί επιθυμούν να γίνουν «διάσημοι».
«Ο κόσμος ψάχνει να βρει λύσεις στα οικονομικά του αδιέξοδα και θεωρεί ότι η τηλεόραση μπορεί να υποκαταστήσει τη βοήθεια από το κράτος πρόνοιας, το οποίο δεν υπάρχει.», αναφέρει η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ρόη Παναγιωτοπούλου, στον Ελεύθερο Τύπο (10/3/2007). Και προσθέτει πως «υπάρχει πολύ μεγάλη ένδεια στον κόσμο από την υπερχρέωση των νοικοκυριών». Το ότι ο κόσμος ψάχνει τη λύση των οικονομικών προβλημάτων του στα τηλεπαιχνίδια είναι μια απόδειξη ότι «οι αξίες του κράτους καταρρέουν μέρα με τη μέρα».
Η ευκαιριακή δημοσιότητα την οποία κάποιος παίκτης επιθυμεί να λάβει μέσω ενός τηλεπαιχνιδιού ανάγεται σε αναγκαιότητα ή και σε αξία καθώς, «η τηλεόραση είναι το κοινό σημείο αναφοράς μας τη σημερινή εποχή», σχολιάζει ο κ. Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Ελεύθερο Τύπο (10/3/2007). «Όλοι αναζητούν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που του αναλογούν», συμπληρώνει.

Για όποιον από τους παραπάνω λόγους (κέρδη, εμπειρία, δημοσιότητα) ο καθένας έχει ήδη υποβάλλει αίτηση συμμετοχής ή σκέφτεται να το κάνει, πρέπει να έχει κατά νου ότι η πιθανότητα να κληρωθεί για να συμμετάσχει στο δημοφιλές παιχνίδι είναι μόλις 0,04%! 0,04%! 0,04%! Αν δεν πτοείται από το αποθαρρυντικό αυτό ποσοστό κι έχει όλη την καλή διάθεση να περιμένει την σειρά του, τουλάχιστον ας «αξιοποιήσει» τον χρόνο του δημιουργικά.. κάνοντας προπόνηση για την μεγάλη εκείνη μέρα που θα καθήσει στην καρέκλα του παίκτη: http://www.2810.gr/deal.html ! ! ! !

3 σχόλια:

crazy_thing είπε...

Kano proponisi sto link pou egrapses! otan pao sto paixnidi tha se eidopoiiso!

Debby είπε...

Δεν μου αρέσουν αυτά τα παιχνίδια! Ουτε να τα παίζω ούτε να τα βλέπω!
Με αγχώνουν!!

Μαρία Κόλλια είπε...

debby, στην αρχή είχε πλάκα να το βλέπεις απ' το σπίτι. Μετά από τόσο καιρό όμως που προβάλεται, το βαριέσαι και είναι λογικό! Να παίξεις στο παιχνίδι;; Ούτε λόγος! Άσε που αν πήγαινες και κέρδιζες μόνο μια.. καραμέλα, θα σε δούλευαν όλοι οι φίλοι και γνωστοί την επομένη!

crazy_thing, κάνε προπόνηση εσύ.. κι όταν με το καλό πας, θέλω ποσοστό απ' τα χρήματα που θα κερδίσεις καθώς.. κάνεις εξάσκηση χάρη σε μένα! Με ένα.. μμμ.. 20% είμαι ευχαριστημένη! ! !