30.8.09

Άοπλοι μπροστά στη φωτιά

Δήμαρχοι και κοινοτάρχες κατηγορούν την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της πυροπροστασίας


Ανεπαρκή φαίνεται πως ήταν τα μέτρα πυροπροστασίας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου σαββατοκύριακου. Τα χρήματα που δόθηκαν στους Δήμους και στις Κοινότητες της Αττικής από το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ήταν αρκετά, κατά τα λεγόμενα των τοπικών αρχόντων, ώστε να εκτελεστούν όλες οι εργασίες πυρασφάλειας. Και παρά τις εκκλήσεις που είχαν υποβάλλει για περαιτέρω χρηματοδότηση οι τοπικές αρχές, όπως λένε, έδωσαν από το υστέρημά τους στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μέσα πρόληψης και καταστολής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το κονδύλι ύψους 29.400 ευρώ που λάβαμε φέτος για την πυροπροστασία του δήμου Διονύσου μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφτεί κανείς πως έπρεπε να αποψιλώσουμε δασική έκταση 30.000 στρεμμάτων” λέει στη “R” ο Δήμαρχος της περιοχής, κ. Σπύρος Δαδαμάνης. Με αυτούς τους οικονομικούς πόρους καλύφθηκαν, κατά τον ίδιο, μόνο οι εργασίες καθαρισμού στους δρόμους της περιοχής και η πρόσληψη πέντε εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση. Μόνο δύο πυροφύλακες κατάφερε να προσλάβει η κοινότητα Βαρνάβα με τα 26.600 ευρώ που δόθηκαν για τα μέτρα πυρασφάλειας, κατά τα λεγόμενα του Προέδρου κ. Νίκου Βούλγαρη. “Τα υπόλοιπα τα διαθέσαμε για τον καθαρισμό των δρόμων από τα εύφλεκτα υλικά και στη συντήρηση των αγροτικών οδών” λέει ο κ. Βούλγαρης. “Το κοινοτικό πυροσβεστικό, που βοήθησε στην κατάσβεση των πυρκαγιών, είναι ένα επισκευασμένο με δικά μας έξοδα παλιό όχημα”. Ο ίδιος μάλιστα θέτει το ζήτημα της κακής κατανομής των πόρων που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως “η κοινότητα Βαρνάβα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για πυρασφάλεια, διότι παρά τον μικρό αριθμό κατοίκων, διαθέτει μεγάλη δασική έκταση”.

Με κριτήριο την υψηλή επικινδυνότητα μιας περιοχής προτείνει να διανέμεται η κρατική ενίσχυση στους δήμους και τις κοινότητες ο κ. Ιορδάνης Λουϊζος, δήμαρχος της Νέας Μάκρης. “Οι τοπικές αρχές είναι άοπλες μπροστά στον κίνδυνο της πυρκαγιάς” λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας πως το ποσό των 63.000 ευρώ που διατέθηκε για τα έργα πυρασφάλειας στη Νέα Μάκρη, δαπανήθηκε στο σώμα δασοπυροσβεστών της περιοχής και στη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού. Στον Άγιο Στέφανο δόθηκαν 40.600 ευρώ τα οποία, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, κ. Παναγιώτη Βοριά, διατέθηκαν για την πρόσληψη επτά εργαζομένων με δίμηνη σύμβαση και για τον καθαρισμό των αστικών δασών. “Η μίσθωση των οχημάτων που μετέφεραν κομμένα κλαδιά και ξερά χόρτα των δρόμων, πληρώθηκαν από το δικό μας ταμείο” επισημαίνει ο κ. Βοριάς. “Το μεταχειρισμένο όχημα που μας είχε παραχωρήσει η Πυροσβεστική, επισκευάστηκε με δική μας δαπάνη” συμπληρώνει. Οι ανάγκες του Μαραθώνα σε πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούσαν να καλυφθούν από την ισχνή κρατική ενίσχυση που έλαβε ο δήμος, κατά τα λεγόμενα του δημάρχου κ. Σπύρου Ζάγαρη. “Δεν καταφέραμε να αγοράσουμε πυροσβεστικά οχήματα, γι αυτό περιοριστήκαμε στην αγορά καινούριων σωλήνων για τις υδροφόρες και την εγκατάσταση νέων κρουνών” δηλώνει ο κ. Ζάγαρης. Το ποσό των 81.200 ευρώ διατέθηκε και για την πρόσληψη δέκα πυροφυλάκων με σύμβαση δύο μηνών για την περιοχή του Σχοινιά και για τον καθαρισμό των αστικών και δασικών δρόμων. Το κονδύλι των 19.600 ευρώ για την πυροπροστασία του δήμου Παλλήνης αποδείχθηκε λειψό, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, κ. Σπύρου Κωνσταντά. Διατέθηκε σε αποψιλώσεις των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής και στη μερική συντήρηση των έργων πυροπροστασίας που υπάρχουν στο λόφο Λεβίδη. “Το πυροσβεστικό όχημα του δήμου είναι για καλή μας τύχη προσφορά από τραπεζικό οργανισμό” σημειώνει ο ίδιος, “και η υδροφόρα που χρησιμοποιούμε ήταν κάποτε απορριμματοφόρο όχημα!”.

Στο συρτάρι των αιτημάτων της Πολιτικής Προστασίας για περαιτέρω χρηματοδότηση φαίνεται πως έμεινε κι εκείνο του Προέδρου της κοινότητας Γραμματικού, κ. Κούκη. “Χρειαζόμαστε ένα ανυψωτικό μηχάνημα στα πλαίσια των έργων πυροπροστασίας, το κόστος του οποίου ξεπερνά το ύψος του ποσού που μας διατέθηκε” λέει ο κ. Κούκης. Με τα 47.600 ευρώ που δόθηκαν στην κοινότητα, έγιναν έργα συντήρησης των αγροτικών δρόμων, καθαρισμός των αστικών και εργασίες αποκατάστασης του χώρου της χωματερής. Και στην Ανθούσα η κρατική ενίσχυση, ύψους 25.200 ευρώ, δεν ήταν επαρκής παρά μόνο για τη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων, την πρόσληψη τεσσάρων πυροφυλάκων και τον καθαρισμό των οδών. “Χρειαζόμασταν πυροσβεσικό εξοπλισμό, που όμως ούτε φέτος καταφέραμε να αποκτήσουμε” σημειώνει ο Πρόεδρος της κοινότητας, κ. Τριαντάφυλλος Κουτσικούρης. Με τα 29.400 ευρώ που διατέθηκαν στο δήμο Πεντέλης, έγιναν κατά τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Στεργίου, οι απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης των αστικών δασών και εργασίες συντήρησης, καθώς και στελέχωσης, των δύο παρατηρητηρίων του δήμου. “Οι εργασίες πυροπροστασίας τόσο στο δήμο Πεντέλης όσο και στις περιοχές που καλύπτονται από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) ενισχύθηκαν από χορηγίες, διότι ακόμα και το κονδύλι που δόθηκε για τον Σύνδεσμο, ύψους 600.000 ευρώ, δεν ήταν επαρκές”. Οι εργασίες πυροπροστασίας που πραγματοποιήθηκαν στο Πεντελικό όρος, κατά τον κ. Στεργίου, ήταν μεταξύ άλλων συντήρησης και στελέχωσης των 27 πυροφυλακείων, τοποθέτησης μπαρών για τον περιορισμό της κίνησης στο βουνό και επισκευής και ανεφοδιασμού των πυροσβεστικών οχημάτων.

Εκτός από το αίτημα τους που αφορά στην οικονομική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές ζητούν να γίνει καλύτερη κατανομή του προς πυροπροστασία κονδυλίου, με βάση την δασική έκταση του κάθε δήμου ή κοινότητας.

Εφημερίδα Realnews
www.realnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: