9.8.09

Η Πάρνηθα κερδίζει το στοίχημα της αναδάσωσης

Τα καμένα δένδρα που υπάρχουν ακόμα στις πλαγιές της Πάρνηθας δεν σταματούν να θυμίζουν την καταστροφή που συντελέστηκε πριν δύο χρόνια στην περιοχή. Σχεδόν το 41% του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού χάθηκε στις φλόγες -που έκαιγαν για έντεκα συνεχείς ημέρες την Πάρνηθα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2007- και μαζί τα 2/3 του ελατοδάσους, δεκάδες άλλα είδη φυτών και ζώα. Τα καταπράσινα δενδρύλλια όμως που έχουν αρχίσει να φυτρώνουν εδώ κι εκεί, οι άγριοι θάμνοι κι η πρασινάδα στις πλαγιές δίνουν είναι οι πρώτες ενδείξεις της “ανάστασης” του καμένου βουνού. Η “R” έκανε αυτοψία στις περιοχές της Πάρνηθας που είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά. Με τη βοήθεια επιστημόνων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα πάνω στο πληγωμένο βουνό.

Φορτηγάκια ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά τους χωμάτινους δρόμους του δρυμού και ανά ομάδες οι επιβάτες τους καθαρίζουν τα ξερά χόρτα στους δρόμους που οδηγούν στο βουνό. Άλλοι εργαζόμενοι φροντίζουν και ποτίζουν τα μικροσκοπικά δένδρα που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται μέσα στους λάκκους των αναδασώσεων. Εργάτες με υδροφόρες περνούν και γεμίζουν τις δεξαμενές με νερό, κάποιοι ελέγχουν τη στάθμη της μεγάλης δεξαμενής νερού για τα ελικόπτερα, δασοπόνοι φροντίζουν τα δενδρύλλια ελάτης που μεγαλώνουν στο φυτώριο, φοιτητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου περπατούν στην άκρη του δρόμου και μετρούν το ύψος των νέων δένδρων. Δυνάμεις της πυροσβεστικής περιπολούν την ημέρα, ενώ το βράδυ οι εθελοντές δασοπροστασίας ξαγρυπνούν στα φυλάκια της Σκύπιδας και της Μόλας.

Το σχέδιο “επούλωσης” των πληγών της Πάρνηθας δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει λίγες ημέρες μετά την καταστροφή. Το πρώτο μέλημα των αρμόδιων αρχών ήταν να κατασκευαστούν αντιδιαβρωτικά έργα σε όλη την καμένη επιφάνεια, με κορμοδέματα και κλαδοδέματα -64 μέτρα ανά στρέμμα σε έκταση 28.000 στρεμμάτων- για να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους. Τα φράγματα των δένδρων πλέον, εκτός ότι λειτούργησαν επιτυχώς, έχουν αφομοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από το έδαφος και σε περιοχές με περισσότερη υγρασία, καλύπτονται με πλούσια πρασινάδα.

Στο πενταετούς διάρκειας σχέδιο για την Πάρνηθα που εκπονήθηκε από τα υπουργεία ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς τους, ήταν και η επαναλειτουργία του φυτωρίου της Πάρνηθας. Από το 2008 λειτουργεί και πάλι το φυτώριο της Αγίας Τριάδας, που είχε καταστραφεί από τις φωτιές και φιλοξενεί 300.000 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης. Τα δενδρύλλια αυτά πρόκειται να φυτευθούν στις εκτάσεις που καλύπτονταν από το ελατοδάσος στη μεθεπόμενη φυτευτική περίοδο. Στις μέχρι τώρα αναδασωτικές επεμβάσεις, οι οποίες έγιναν κατόπιν εδαφολογικών μελετών, φυτεύτηκαν 45.000 φυτάρια ελάτης, 4.000 φυτάρια μαύρης πεύκης και 800 χνοώδους δρυός στην πρώτη φυτευτική περίοδο, και κατά μήκος των ρεμάτων πλατάνια, πικροδάφνες και ιτιές. Κατά τη περσινή φυτευτική περίοδο, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, πραγματοποιήθηκε σπορά κεφαλληνιακής ελάτης σε 49.000 πινάκια και 110.000 βωλόφυτα μαύρης πεύκης.

Οι ζημιές ωστόσο που προκλήθηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς στο λεγόμενο “καταφύγιο των ελαφιών” της Πάρνηθας, όπου γινόταν περίθαλψη των τραυματισμένων ζώων, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί. Σύντομα όμως, κατά τα λεγόμενα των υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης, πρόκειται να επαναλειτουργήσει καθώς ο πληθυσμός της πανίδας του βουνού αρχίζει σιγά σιγά να αυξάνεται. Απομένουν ακόμα, σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακατασκευή του Μουσείου στη θέση Αγία Τριάδα, το οποίο είναι υπό την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Έργων της περιφέρειας Αττικής και η ολοκλήρωση της συντήρησης των χώρων δασικής αναψυχής, από το Δασαρχείο Πάρνηθας.


Τα δενδρύλλια θέλουν χρόνο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως καμία ουσιαστική αναδασωτική επέμβαση δεν έχει γίνει στην Πάρνηθα. Η αναδάσωση δεν είναι 'ανοίγω μια λακούβα, βάζω ένα δένδρο'. Θέλει μελέτη και χρόνο” εξηγεί η δασολόγος, Άννα Δερβένη. “Στις εκτάσεις που καλύπτονταν με δάσος χαλεπίου πεύκης, δεν έγινε καμία αναδασωτική επέμβαση διότι συμβαίνει να αναγεννάται φυσικά μέρα με την μέρα” συμπληρώνει. “Εκτός από τα φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης που ήταν έτοιμα για να φυτευτούν, στο φυτώριο 'μεγαλώνουμε' 300.000 νέα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στις προσεχείς φυτευτικές περιόδους” λέει ο δασοπόνος, Βασίλης Φίλος. Άλλωστε, μόλις 8 από τα 100 φυτάρια ελάτης συνήθως ευδοκιμούν, κατά τη βιολόγο Μαρία Σκεπετάρη, “αλλά με τη δική μας φροντίδα και προσπάθεια είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να 'αναστήσουμε' τη χλωρίδα της Πάρνηθας”.

Οι προσπάθειες όμως για την “ανάσταση” της Πάρνηθας δεν περιορίζονται μόνο στις εργασίες αποκατάστασης του φυσικού της περιβάλλοντος. “Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που πραγματοποιούν περιπολίες κατά τη διάρκεια κάθε ημέρας και τις νύχτες αυξημένης επικινδυνότητας, στην προστασία του βουνού συνδράμουν πολλοί εθελοντές” σημειώνει η κυρία Άννα Δερβένη. Στα φυλάκια της Σκύπιδας και της Μόλας ξαγρυπνούν κάθε βράδυ εθελοντές δασοπροστασίας, οι οποίοι ενημερώνουν την Πυροσβεστική μέσω ασυρμάτων για τυχόν ενδείξεις πυρκαγιάς. “ Ανεβαίνουμε στα φυλάκια της Πάρνηθας τέσσερα έως έξι άτομα κάθε βράδυ και προσέχουμε τις περιοχές που έχουμε οπτική επαφή” λέει η κυρία Στέλλα Αλισάνογλου, εκ μέρους των εθελοντών Δασοπροστασίας (Ε.ΔΑΣ.Α) -ενός μη κερδοσκοπικού σωματείου που αποτελεί το “άγρυπνο μάτι” στην Πάρνηθα. “Είμαστε εκεί για να μειώσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει κι άλλο μαύρο καλοκαίρι για την Πάρνηθα” καταλήγει.

εφημερίδα Realnews 9.08.2009
www.realnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: