15.8.09

Δύο ταχύτητες στον τουρισμό

“Βούλιαξαν” από κόσμο Ρόδος και Σκιάθος, μειωμένη κίνηση σε Κυκλάδες και Κρήτη

Με δύο ταχύτητες μοιάζει να κινείται ο τουρισμός στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του απολογισμού των επαγγελματιών του κλάδου για το φετινό καλοκαίρι. Κι αυτό γιατί, ικανοποιημένοι από την πορεία της τουριστικής κίνησης εμφανίζονται οι μισοί από αυτούς που δραστηριοποιούνται στους νησιωτικούς προορισμούς, ενώ οι άλλοι μισοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τη φετινή “αναδουλειά”. Δεν παραλείπουν μάλιστα οι τελευταίοι να εκφράσουν την απαισιοδοξία τους και για την επόμενη τουριστική σεζόν, συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις τους στο ρητό “κάθε χρόνο και... χειρότερα”.

Αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις και τις κρατήσεις των τουριστών σημειώνουν αρκετά από τα νησιά των Κυκλάδων, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και μερικές περιοχές της Κρήτης. Η κοσμοπολίτικη Μύκονος, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων επιχειρηματιών, έχει χάσει την αίγλη της. “Οι αφίξεις επισκεπτών έχουν μειωθεί κατά 15% σε σχέση με πέρσι και η πληρότητα στα καταλύματα αυτές τις ημέρες δεν ξεπερνά το 80%, από το 95% που ήταν το περασμένο καλοκαίρι” λέει στη “R” ο κύριος Γιάννης Ευαγγέλου, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων Ελλάδος και ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου στο νησί. “Η τσέπη των τουριστών, ημεδαπών και αλλοδαπών, δεν φαίνεται πια να αντέχει την ακριβή ζωή της Μυκόνου” συμπληρώνει. Θύματα της οικονομικής δυσχέρειας των τουριστών αποτελούν και η Τήνος, η Νάξος, η Σύρος και η Άνδρος, με την πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα να μην ξεπερνά το 65 με 70%. “Η Άνδρος πλέον έχει καταλήξει να είναι το νησί του σαββατοκύριακου” λέει ο κ. Νίκος Μανούσος, Πρόεδρος των Ξενοδόχων του νησιού. “Η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι σχεδόν 65%, αφού πια οι περισσότεροι που επισκέπτονται το νησί έχουν προνοήσει να διαμείνουν σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι” εξηγεί. Πτώση έχουν και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, από τη στιγμή που “μεγάλωσαν” οι αποστάσεις τους από τα λιμάνια της Αττικής, εξαιτίας των αργών σε ταχύτητα πλοίων που πλέον τα εξυπηρετούν. “Δύσκολα αποφασίζει κανείς να κάνει ένα ταξίδι διάρκειας 7 και 9 ωρών για να φτάσει στη Χίο και στη Μυτιλήνη” επισημαίνει ο ίδιος. Η απόσυρση οχτώ πλοίων από τα θερινά δρομολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει φέρει σε δυσχερή θέση και την Κάλυμνο, τους Φούρνους, την Κάσο, την Κάρπαθο και τη Λήμνο.
Την “πεπατημένη οδό” φαίνεται πως ακολουθεί η τουριστική κίνηση στην Κρήτη αφού μόνο οι δημοφιλείς προορισμοί, όπως τα Μάλια, η Χερσόνησος και τα Χανιά, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον τουρισμό τους. “Οι προσφορές και οι εκπτώσεις έφεραν σχεδόν τον αναμενόμενο τουρισμό στα Χανιά και στο Λασίθι” λέει ο κ. Βλαστάκης, πρόεδρος της τοπικής ένωσης πρακτόρων. “Η μείωση όμως στην Κρήτη αγγίζει το 15% και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αλλοδαποί και ημεδαποί ταξιδιώτες ακυρώνουν τις κρατήσεις τους εξαιτίας της νέας γρίπης, που φημολογείται πως βρίσκεται σε έξαρση στο νησί μας” προσθέτει.

Με συγκρατημένο ενθουσιασμό για την θετική πορεία της τουριστικής κίνησης μιλούν οι επαγγελματίες και τοπικές αρχές των νησιών του Ιονίου, των Σποράδων και των Δωδεκανήσων. Τα Επτάνησα φέτος το καλοκαίρι έχουν “πάρει τα πάνω τους”, κατά τον κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, γενικό γραμματέα του πανελλήνιου συνδέσμου ξενοδόχων. “Η Εγνατία οδός φαίνεται πως 'άνοιξε τον δρόμο' για πολλούς ταξιδιώτες να επισκεφτούν τα νησιά του Ιονίου” λέει ο κ. Γαλιατσάτος. “Και η Κεφαλονιά ωφελήθηκε ιδιαίτερα από το πυκνό δίκτυο ακτοπλοϊκών γραμμών που την εξυπηρετούν” συμπληρώνει, “αφού η πληρότητα αγγίζει το 80% -ποσοστό ικανοποιητικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές”. Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση και στην τουριστική κίνηση των Παξών, κατά τον κ. Ευαγγέλου, “χάρη στις προσπάθειες των τοπικών παραγόντων”.
Στο Αιγαίο απ' την άλλη, την τιμητική τους για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως έχουν οι Σποράδες. Η αύξηση στις αφίξεις των τουριστών στα λιμάνια της Σκιάθου και της Σκοπέλου “δεν έχει προηγούμενο” κατά τα λεγόμενα των τοπικών επαγγελματιών τουρισμού. “Η πληρότητα αγγίζει το 100% στη Σκιάθο” λέει ο δήμαρχος του νησιού, κ. Νίκος Πλωμαρίτης. “Η διαφήμιση που προσφέρθηκε στο νησί μέσω της κινηματογραφικής ταινίας 'Mamma mia' είναι ένας από τους λόγους που σημειώνεται αυτή τη αύξηση στην τουριστική κίνηση. Κι εμείς από τη μεριά μας, 'εκμεταλλευτήκαμε' τη συγκυρία και προετοιμαστήκαμε, κατασκευάζοντας δρόμους και προσβάσεις στις παραλίες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών”.
Το 100% αγγίζει η πληρότητα και στους δημοφιλείς προορισμούς της Ρόδου, κατά τον κ. Τσαμπίκο Μοσχάτο, πρόεδρο της ένωσης ξενοδόχων του νησιού. “Κρατήσαμε τις τιμές στα επίπεδα του 2006” εξηγεί, “και προωθήσαμε πολλές προσφορές για να προσελκύσουμε κόσμο στα μέρη μας”.
Τη σκυτάλη του τουρισμού στα Κυκλαδονήσια όμως έχει πάρει φέτος η Σαντορίνη και η Πάρος, με την πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα να διατηρείται στα ικανοποιητικά, περσινά επίπεδα της τάξεως του 85% με 90%. “Η Σαντορίνη απευθύνεται σε ευρύ κοινό τουριστών χάρη στις τιμές και τις προσφορές που ικανοποιούν κάθε βαλάντιο” σημειώνει ο κ. Μανώλης Καραμολέγκος, γενικός γραμματέας της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. “Αν και τα κέρδη εμφανίζονται πιο 'μαζεμένα' λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των επισκεπτών της Πάρου” λέει ο Δήμαρχος του νησιού κ. Βλαχογιάννης, “εμείς αισθανόμαστε ευχαριστημένοι, καθώς τα πράγματα ήρθαν καλύτερα απ' ότι τα περιμέναμε”.

εφημερίδα Realnews 15.08.2009
www.realnews.gr

1 σχόλιο:

Γιάννης Παππάς είπε...

μια καλη μερα απο μενα
να περνας καλά