27.9.09

Μάχη για τους ετεροδημότες

Φθηνά “ταξιδιωτικά πακέτα” για όλο τον κόσμο δίνουν τα κόμματα διεκδικώντας 120.000 ψήφους

Χρέη... τουριστικών πρακτόρων εκτελούν αυτές τις ημέρες οι παρατάξεις που ρίχνονται στη μάχη της ψήφου ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Κι αυτό γιατί, τα κόμματα παρέχουν σχεδόν δωρεάν “πακέτα μετακίνησης” στους ετεροδημότες ψηφοφόρους τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, απορροφούν το μεγαλύτερο όγκο μετακινούμενων ψηφοφόρων. Στο παιχνίδι πλέον της “εκλογικής προσφοράς” έχουν μπει και τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, που είτε παρέχουν εντελώς δωρεάν μετακινήσεις, όπως στην περίπτωση του ΛΑΟΣ, είτε λιγότερο... δωρεάν μετακινήσεις, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία
Το ταξίδι για τον ψηφοφόρο που απευθύνεται στα γραφεία ετεροδημοτών της Νέας Δημοκρατίας είναι δωρεάν, αν επιλέξει να φτάσει στον προορισμό του με τρένο ή λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Ο ετεροδημότης δεν έχει παρά να προμηθευτεί ένα κουπόνι, το οποίο θα ανταλλάξει με ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής, χωρίς να καταβάλει κάποιο αντίτιμο στα εκδοτήρια των αφετηριών, για δρομολόγια μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου. Δωρεάν εισιτήριο προσφέρεται και σ' εκείνους που σκοπεύουν να μετακινηθούν σε νησιωτικούς προορισμούς με πλοίο. Όσοι όμως από τους ψηφοφόρους επιλέξουν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, θα χρειαστεί να καταβάλουν 40 ευρώ για εισιτήριο μετ' επιστροφής, ή 20 ευρώ άμα επιδειχθεί ταυτότητα φοιτητικής ιδιότητας.

ΠΑΣΟΚ
Η μετακίνηση των ετεροδημοτών ψηφοφόρων με τρένο ή λεωφορείο για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος προσφέρεται δωρεάν και από το ΠΑΣΟΚ. Έχοντας προμηθευτεί το απαραίτητο κουπόνι, οι εκλογείς μπορούν να ταξιδέψουν προς τον τόπο καταγωγής τους οποιαδήποτε ημέρα και ώρα επιθυμούν, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου. Οι ετεροδημότες που χρειάζεται να μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς, θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των 20 ευρώ στην περίπτωση που επιλέξουν καμπίνα για το ταξίδι τους, ή των 5 ευρώ για θέση στο κατάστρωμα.
“Οι πολίτες που απευθύνονται στα γραφεία μετακίνησης ετεροδημοτών του κόμματος είναι πολλοί περισσότεροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές περιόδους” λέει στη “R” η κυρία Ζωή Καρκούλια, γραμματέας στον τομέα ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ. “Έχουμε την αίσθηση ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να ταξιδέψει προκειμένου να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε τα οικονομικά περιθώρια να τους εξυπηρετήσουμε όλους” συμπληρώνει.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Πιο φειδωλοί στις “προσφορές” τους για τους ετεροδημότες ψηφοφόρους εμφανίζονται τα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα “παραδέχονται” πως δεν δύνανται να προσφέρουν δωρεάν στους εκλογείς που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους τα εισιτήρια μετακίνησής τους. Αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβάλουν οικονομικά κατόπιν διαπραγμάτευσης στα εισιτήρια εκλογέων που θα επισκεφτούν τα κομματικά τους γραφεία ή σε φοιτητές. “Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μην χαθεί καμία ψήφος” υποστηρίζουν οι φίλοι του ΚΚΕ που αυτές τις ημέρες εργάζονται πυρετωδώς στα γραφεία της παράταξης. Γι αυτό και θα προσφερθούν, κατά τους ίδιους, δωρεάν θέσεις λεωφορείων για τους ψηφοφόρους που θα απευθυνθούν στα γραφεία μας, προς κάποιους κεντρικούς προορισμούς.

ΛΑΟΣ
Οι ψηφοφόροι ετεροδημότες που θα επιλέξουν να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους μέσω... ΛΑΟΣ, πρόκειται να ταξιδέψουν εντελώς δωρεάν. Ο ετεροδημότης εκλογέας θα πρέπει να εξασφαλίσει τα εισιτήρια του ταξιδιού του, όπως θα έκανε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετακίνησης. Μετά το πέρας της εκλογικής αναμέτρησης, είτε είχε επιλέξει να μετακινηθεί με τρένο, είτε με πλοίο, είτε με λεωφορείο, θα μπορέσει να εισπράξει σε μετρητά το αντίτιμο των εισιτηρίων του, με την προϋπόθεση να επιδείξει στα γραφεία του κόμματος τα αποκόμματα τους. Η διαδικασία αυτή δεν ισχύει για τις αεροπορικές μετακινήσεις των ψηφοφόρων όμως, ούτε για τις οδικές, με ιδιωτικής χρήσης οχήματος.

εφημερίδα Realnews, 27.09.2009
www.realnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: