31.5.09

Η υπόθεση δεν σηκώνει τσιγάρο

Στα χαρακώματα καταστηματάρχες και πελάτες για τα επερχόμενα αντικαπνιστικά μέτρα

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. Κι ενώ απομένει ένας μήνας μέχρι την «επίσημη πρώτη» της εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου την 1η Ιουλίου, πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών δηλώνουν ανενημέρωτοι σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν στις επιχειρήσεις τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που ανησυχούν πως θα χάσουν μεγάλο μέρος της πελατείας τους, εξαιτίας της εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής, και άλλοι που κρίνουν τα πρόστιμα δυσβάστακτα έως άδικα για τους ίδιους.


Το νέο νομοσχέδιο κρίνεται ιδιαίτερα διαλλακτικό, κατά τον κ. Κωνσταντίνο Τσαχρελιά, πρόεδρο του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Πατρών. «Κι αυτό γιατί επιτρέπει στους ιδιοκτήτες, που τα καταστήματά τους είναι μικρότερα από 70 τ.μ., να επιλέξουν αν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε καπνιστές ή σε μη καπνιστές». Στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης που είναι μεγαλύτερα από 70 τ.μ., ενώ το κάπνισμα θα απαγορεύεται βάσει νόμου, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, που δεν θα ξεπερνούν όμως το 40% του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Τα καπνιστήρια θα διαμορφώνονται με ειδικές προδιαγραφές όπως διαφανείς «τοίχους» και συστήματα εξαερισμού, τις οποίες θα εισηγείται η Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ του υπουργείου Υγείας, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές άδεια. Το έργο των δημοτικών αστυνομικών αρχών δεν θα περιοριστεί στα πλαίσια της αδειοδότησης και μόνο των καταστημάτων, καθώς εκτιμάται πως θα κληθούν να συνδράμουν στη διαδικασία των ελέγχων, που θα πραγματοποιούν στα καταστήματα κατά βάση οι υπάλληλοι των υγειονομικών υπηρεσιών της κάθε νομαρχίας.

«Παραθυράκια»
«Ο νόμος ορίζει το αυτονόητο: Τους απλούς κανόνες συνύπαρξης των καπνιστών με τους μη καπνιστές μέσα στον ίδιο χώρο», λέει ο κ. Τσαχρελιάς. «Η εφαρμογή του είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, κυρίως για να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος του. Να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο κατά του καπνίσματος για εμάς και τα παιδιά μας». Κι ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται πως ο νόμος, «με τα “παραθυράκια” που έχουν προστεθεί σε αυτόν, δεν καταπιέζει ούτε τους καπνιστές ούτε τους καταστηματάρχες», ο κ. Κώστας Ντάλιος, πρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού ΛΕΥΚΟ, στον οποίο υπάγεται και η Ενωση Καπνιστών, εκφράζει τις αμφιβολίες του. «Πολλές επιχειρήσεις θα πληγούν με την εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος της πελατείας των καπνιστών θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους, τουλάχιστον τους πρώτους χειμερινούς μήνες εφαρμογής του». Η εκτίμηση αυτή αφορά περισσότερο τα καταστήματα διασκέδασης, καθώς οι καπνιστές δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα «πρώτα τραπέζια» των νυχτερινών κέντρων, αφού η θέση όπου συζητάται να τοποθετηθούν τα καπνιστήρια μέσα στα καταστήματα τούς αποκλείει. Στην περίπτωση των μπαρ, οι καπνιστές δεν θα επιτρέπεται να κάθονται ακριβώς μπροστά από τον χώρο όπου σερβίρονται τα ποτά, παρά μόνο στο «δωμάτιο» των καπνιζόντων.

Πρόστιμα
Προβληματισμός επικρατεί ακόμα και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους «απείθαρχους» προς τις απαγορεύσεις καταστηματάρχες, εκτός από εκείνα που προβλέπονται για τους παραβάτες καπνιστές. «Πολλοί επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να βάλουν “λουκέτο” στις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των προστίμων», σημειώνει ο κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ελλάδος. «Δεν είμαστε κατά των μέτρων, αλλά κατά των δυσβάστακτων προστίμων που προβλέπονται. Οι επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί από τους ιδιοκτήτες τους με πολλούς κόπους και προσωπικές θυσίες, γι’ αυτό είναι κρίμα, εξαιτίας ενός παραβάτη πελάτη, να χρεώνονται οι ιδιοκτήτες με πρόστιμα που φτάνουν τα 2.000 ευρώ, ακόμη και με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους», συμπληρώνει. «Ο νόμος δεν είναι πανάκεια που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες. Πρέπει να μελετηθεί καλύτερα το νομοσχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή. Κι ακόμα, να δώσουν βάση στο ζήτημα των ελέγχων, διότι οι σερβιτόροι που εργάζονται σ’ αυτά τα καταστήματα δεν μπορούν να γίνουν “αστυνόμοι” της διάθεσης των πελατών, που θα επιθυμήσουν ν’ ανάψουν ένα τσιγάρο».

εφημερίδα Realnews 31.05.09
www.realnews.gr
download link φύλλου:
http://www.4shared.com/file/112395331/7a9d9805/cover310509.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: