8.6.07

«Αυτά να πάτε να τα πείτε στην Άγκυρα»

Η υπόθεση του Ωραιοκάστρου δεν είναι η μόνη που απασχολεί τα ελληνικά δικαστήρια αυτές τις μέρες. Μια παρόμοια καταγγελία ενός ρακοσυλλέκτη κατά αστυνομικού της Ασφάλειας έλαβε χώρα την Τρίτη στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο Χασάν Μ., βιοπαλαιστής ρακοσυλλέκτης, απειλήθηκε από τον γείτονά του Γεώργιο Λ., ο οποίος για «εκφοβισμό» πυροβόλησε 7 φορές με το υπηρεσιακό του περίστροφο. Το περιστατικό συνέβη στη λεωφόρο Σαλαμίνος όπου οι δύο αντίδικοι διαμένουν, την Παρασκευή 25 Μαΐου και ώρα 10. Στη δίκη ο κ. Χασάν Μ. περιέγραψε την βραδιά του συμβάντος ως τον χειρότερο του εφιάλτη. Είπε πως, γυρνώντας κουρασμένος απ’ τη δουλειά με τα τέσσερα ανήλικα παιδιά του, άκουσε τον αστυνομικό να τον φωνάζει και να τον προκαλεί λεκτικά. Λέγεται πως οι οικογένειές τους είχαν «προηγούμενα» και ο αστυνομικός σαν σε κρητική βεντέτα δε δίστασε να στρέψει το όπλο του εναντίον του ανυπεράσπιστου ρακοσυλλέκτη. Περιπολικά έφτασαν στο σημείο, συνάδελφοι του εν λόγω αστυνομικού έσπευσαν να επιβάλουν την τάξη περνώντας χειροπέδες στον ρακοσυλλέκτη! Στο ΑΤ Ομονοίας διαλευκάνθηκε ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις ποιος ήταν ο θύτης και ποιος το θύμα.

Ο αστυνομικός παρουσίασε στο δικαστήριο μια εντελώς διαφορετική σκοπιά των γεγονότων. Υποστήριξε πως εκείνος πρώτος δέχτηκε υβριστική φρασεολογία από τον Χασάν, κι ότι μάλιστα αυτός κι η «συμμορία» του χτυπούσαν την (γυάλινη) εξώπορτα του σπιτιού του με καρέκλες και ξύλα. Βρισκόταν σε άμυνα γι αυτό και έκανε χρήση του όπλου του, τι κι αν οι κάλυκες βρέθηκαν σε σημεία που ίσως δεν ευνοούν την απολογία του. Ας σημειωθεί πως στο δικαστήριο προσκομίστηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο αστυνομικός έχει δημιουργήσει στο παρελθόν προβλήματα στους περίοικους και υπογραφές τους για την απομάκρυνσή του.

Η πρόεδρος ενώ πρότεινε συμβιβαστική λύση προς εξασφάλιση καλής γειτονίας μεταξύ τους, η δίκη διακόπηκε ύστερα από το ρατσιστικό εις βάρος των ρακοσυλλεκτών σχόλιο του συνηγόρου του αστυνομικού. «Αυτά να πάτε να τα πείτε στην Άγκυρα», δήλωσε βροντόφωνα ο κ. Βάϊος Κ., μιας και ο Χασάν όπως και οι υποστηρικτές του στη δίκη είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Τελικά, με καθυστέρηση λίγης ώρας κι αφού καταλάγιασαν οι εντάσεις, αποδόθηκε δικαιοσύνη (?), καθώς ο αστυνομικός δέχτηκε την ποινή των 7 μηνών για δόλια χρήση του όπλου και άσκοπους πυροβολισμούς.

4 σχόλια:

Anonymous είπε...

Νομίζεις ότι τυχαία βγήκε το σύνθημα "Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι"; Ζητώ συγγνώμη απ' τα γουρούνια...

Debby είπε...

Μπήκα να γράψω κάτι σοβαρό, αλλά με έπιασαν τα γέλια με το σχόλιο του ανώνυμου από πάνω!
:-)

Μαρία Κόλλια είπε...

Γράψε το σοβαρό που ήθελες, με ενδιαφέρει, debby!

Ανώνυμε.. έχεις απόλυτο δίκιο.. τι φταίνε τα καημένα τα γουρουνάκια και τα πιάνουμε στο στόμα μας!

Debby είπε...

Συγκεκριμένα για το περιστατικό δεν ήθελα να γράψω κάτι.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο τραμπουκισμός είναι γνώρισμα σχεδόν όλων των δημοσίων υπάλληλων αυτής της χώρας.
Ο ρατσισμός που υποβόσκει (οι περισσότεροι έλληνες θεωρούν εαυτούς ανώτερα όντα) είναι φυσικό επόμενο να προκαλεί τέτοιου είδους επεισόδια.

Και είναι μια απίστευτη βλακεία ο "ενεργός" ρατσισμός. (Κάπου είχα διαβάσει:) Προσπαθεί να χτυπήσει την ομάδα μέσα από το άτομο και καταφέρνει να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Συσπειρώνει αντί να διαλύει.