21.6.09

Ερωτήσεις σε σύννεφα καπνού

Πλήρης σύγχυση στην αγορά 10 ημέρες πριν ισχύσουν τα αντικαπνιστικά μέτρα

Ένα τσιγάρο... δρόμος μάς χωρίζει από την εφαρμογή της αντικαπνιστικής πολιτικής στη χώρα μας. Κι ενώ απομένουν μόλις 9 ημέρες μέχρι την «επίσημη πρώτη» του νέου νομοσχεδίου, στα περισσότερα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες αλλαγές ή προσθήκες στους χώρους τους. Πολλοί καταστηματάρχες δηλώνουν πως θα ακολουθήσουν την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας» από την 1η Ιουλίου. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για τα σχετικά με τον νέο νόμο.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που είναι έως 70 τ.μ.;
Τα καταστήματα που εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία έχουν συνολικό εμβαδόν έως 70 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών χώρων. Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν τα καταστήματά τους να λειτουργήσουν ως χώροι καπνιζόντων πρέπει να υποβάλουν μία αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία των δημοτικών τους αρχών.

Τι συμβαίνει με τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ.;
Τα καταστήματα των οποίων το εμβαδόν ξεπερνά τα 70 τ.μ. θεωρούνται βάσει νόμου μη καπνιζόντων. Δίνεται όμως η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να δημιουργήσουν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές, εφόσον το επιθυμούν. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να ανανεώσουν την άδεια λειτουργίας του καταστήματός τους, με την προσθήκη του ειδικού χώρου καπνιζόντων, απευθυνόμενοι στις δημοτικές αρχές. Εφόσον ο νέος χώρος διαπιστωθεί πως πληροί τις προδιαγραφές, το κατάστημα θα λειτουργεί εξυπηρετώντας πελάτες, καπνιστές και μη.

Πώς θα πρέπει να είναι ο χώρος καπνιζόντων;
Ο ειδικός χώρος καπνιζόντων στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 30% του ωφέλιμου χώρου τους. Το καπνιστήριο θα αποτελεί ξεχωριστό «δωμάτιο» μέσα στο κάθε κατάστημα, το οποίο θα περιβάλλεται με διαχωριστικό που θα φτάνει ως την οροφή του καταστήματος.

Οι έλεγχοι θα γίνονται και κατόπιν καταγγελίας;
Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κατά βάση από υπαλλήλους των υγειονομικών υπηρεσιών της κάθε νομαρχίας. Στη διαδικασία των ελέγχων θα συμβάλλουν και οι δημοτικές αστυνομικές αρχές. «Σε λίγες ημέρες, όμως, θ’ αρχίσει να λειτουργεί και ένας τετραψήφιος αριθμός της υπηρεσίας ΣΕΥΠ του υπουργείου Υγείας», λέει ο κ. Ζορμπάς, συντονιστής της μονάδας στρατηγικής πολιτικών του υπουργείου Υγείας, «που θα δέχεται μεταξύ άλλων και κλήσεις καταγγελιών. Η επέμβαση της υπηρεσίας θα είναι άμεση στον χώρο που συντελέστηκε η παράβαση».

Τι θα ισχύσει για τα νυχτερινά κέντρα;
Στα κέντρα με ζωντανή μουσική, οι ειδικοί χώροι καπνιζόντων μπορούν να καλύπτουν έως το 40% της συνολικής επιφάνειας του καταστήματος. Δεν θα μπορεί όμως να περικλείει τη σκηνή παρουσίασης και ερμηνείας των καλλιτεχνών. «Το πρόσφατο αίτημα των ιδιοκτητών, να μετατρέπεται δηλαδή ο χώρος σε καπνιζόντων μετά τις 2 τη νύχτα, δεν θα εφαρμοστεί» λέει ο κ. Ζορμπάς.

Προσαρμοστείτε!
Μήνυμα... προσαρμογής στις αλλαγές που θα συντελεστούν με την εφαρμογή της αντικαπνιστικής πολιτικής στέλνουν οι εκπρόσωποι των φορέων στο κοινό που θα επηρεαστεί από το νέο νομοσχέδιο. Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την τρίτη 23 Ιουνίου στο Μέγαρο Καρατζά, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι
εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς καθώς και το ευρύτερο επιχειρηματικό κοινό πρόκειται να λάβουν ενημέρωση για κάθε ζήτημα που αφορά στον νέο νόμο. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα απευθύνει ομιλία, όπως
επίσης και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis», έχει ως στόχο, εκτός από την ενημέρωση, την ανάδειξη του δικαιώματος όλων
των εργαζομένων σ’ ένα υγιές περιβάλλον χωρίς καπνό. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Real news, κ. Νίκος Χατζηνικολάου.

εφημερίδα Realnews 14.06.09
www.realnews.gr
download link φύλλου:
http://www.4shared.com/file/114429502/8fe76de5/cover210609.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: